1. Etik İlkeler

Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi, araştırma ve yayın süreçlerinde yüksek etik standartları benimsemektedir. Dergi, tüm süreçlerde Yayın Etiği Komitesi (COPE) yönergelerini takip eder. Söz konusu standartlara uygun olmayan yazılar dergide yayımlanmaz. Nitelikli bilgiye başvurmayan, bir sorunsal içermeyen ve ilgili disiplinde, alan literatürüne katkıda bulunmayan makaleler, akademik/bilimsel yayın yapma kriterleri gereğince, yayın politikasınca uygun bulunmaz ve yayımlanmaz.  Dergiye gönderilen yazılar, bir editör ve en az iki hakem tarafından incelenmek suretiyle çift kör eş değerlendirme (double-blind peer review) sürecinden Geçmektedir Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilmiş olan makalelerin başka bir yerde yayınlanmış (bilimsel toplantılarda sunulmuş ve tam metin yayımlanmış bildiriler dâhil) ya da yayın için sırada bekliyor olmaması gerekmektedir.

 Bu çerçevede yazarlar, editörler, hakemler ve okuyucuların etik sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.

1.1. Yazarların Sorumlulukları

  • Orijinallik ve İntihal: Yazarlar, yalnızca orijinal çalışmalarını sunmalıdır. Daha önce yayınlanmış çalışmaların kısmen ya da tamamen kopyalanması etik ihlal olarak kabul edilir. Başka çalışmalar kullanılmışsa, uygun şekilde atıf yapılmalıdır. Çalışmada kullanılan tüm kaynaklar belirtilmelidir. İntihal, her türlü etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.
  • Yazarların Katkıları: Tüm yazarların çalışmaya bilimsel ve akademik olarak katkıda bulunmuş olması gerekmektedir. Yazar sıralaması, katkı oranına göre belirlenmelidir. Sorumlu yazar, katkıda bulunan tüm yazarların yazar listesine dâhil edilmesini sağlar.
  • Çıkar Çatışması: Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyecek şekilde yorumlanabilecek finansal veya diğer finansal çıkar çatışmalarını açıklayan bir açıklama içermelidir. Proje için tüm mali destek kaynakları açıklanmalıdır.
  • Veri Doğruluğu: Yazarlar, araştırma verilerinin doğruluğunu garanti etmelidir. Yanıltıcı veya sahte veri kullanımı kabul edilemez. Yazarların, editör incelemesi için bir makale ile bağlantılı olarak ham veriler sunmaları istenebilir ve bu verilerin yayınlandıktan sonra makul bir süre depolanması gereklidir.
  • Çoklu, Yedekli veya Eşzamanlı Yayın: Yazarlar, aynı çalışmayı başka bir dergide yayınlanmak veya değerlendirilmek üzere göndermemiş olmalıdır. Aynı çalışmanın birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik dışı bir davranış olarak nitelendirilir.
  • Raporlama Standartları: Yazarlar, yapılan işin doğru bir açıklaması ve önemi hakkında nesnel bir tartışma sunmalıdır. Bir makale, çalışmaya atıf yapılabilmesine izin vermek için gerekli ayrıntı ve referansları içermelidir.
  • Yasal Sorumluluk: Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi’nde yayınlanan yazıların bilimsel, etik ve yasal sorumlulukları yazar (lar)a aittir.

1.2. Editörlerin Sorumlulukları

  • Tarafsızlık: Editörler, gönderilen çalışmaları yazarların kimliğinden bağımsız olarak tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir.
  • Gizlilik: Editörler gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir.
  • Çıkar Çatışması: Sunulan bir makalede açıklanan yayınlanmamış malzemeler, yazarın açık yazılı izni olmaksızın editörün veya yardımcılarının kendi araştırmalarında kullanılamaz.
  • Değerlendirme Süreci: Editörler, makale değerlendirme sürecinin objektif, adil ve hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamalıdır.
  • Yayın Kararları: Dergide hangi makalelerin yayınlanacağına karar vermek editörün sorumluluğundadır. Editör makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Alınacak karar, makalenin doğruluğu, geçerliliği ve önemi ile derginin kapsamının uygunluğuna dayanmalıdır. İftira, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili mevcut yasal gereklilikler de dikkate alınmalıdır.

1.3. Hakemlerin Sorumlulukları

  • Gizlilik: Hakemler, değerlendirme sürecinde çalışmanın içeriğini gizli tutmalıdır.
  • Objektiflik: Hakemler, değerlendirmelerinde objektif olmalı ve kişisel görüşlerden kaçınmalıdır.
  • Çıkar Çatışması: Hakemlerin herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, kendi araştırmalarında kullanılamaz.
  • Zamanında Değerlendirme: Hakemler, değerlendirme sürecini zamanında tamamlamalı ve editörlere bildirmelidir.
  • Nesnellik Standartları: Makaleleri etnik köken, cinsiyet, cinsel eğilim, dini inanç, vatandaşlık ya da politik felsefelerinden bağımsız olarak değerlendirir. Çalışmanın değerlendirmesi nesnel olarak yapılmalıdır. Hakemler görüşlerini destekleyici belgeler ile ifade etmelidir.
  • Kaynaklar: Hakemler, makalede atıfta bulunulan yayınlanmış çalışmanın referans bölümünde gösterilmediği durumları tespit etmelidir. Daha önce yayınlanmış makaleler ile arasında önemli bir benzerlik veya örtüşme olduğunu bildirmekle yükümlüdür.

2. Yayın Politikası

Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi, sanatsal ve tasarım araştırmaları alanında bilimsel bir platform sağlamayı hedeflemektedir. Dergimiz, sanat, tasarım, mimarlık, grafik tasarım, görsel sanatlar ve diğer ilgili disiplinlerde özgün ve nitelikli makaleleri yayımlar.

2.1. Yayın Türleri

  • Araştırma Makaleleri: Özgün araştırma bulgularını sunan çalışmalar.
  • Derleme Makaleler: Belirli bir alanda güncel literatürü analiz eden çalışmalar.
  • Uygulama Raporları: Sanat ve tasarım alanındaki uygulama süreçlerini ve sonuçlarını sunan çalışmalar.
  • Sanat Eleştirisi ve Analizleri: Sanat ve tasarım alanında eleştirel ve analitik yaklaşımlar içeren yazılar.
  • Kitap eleştirisi: Sanat ve tasarım alanında yayımlanan kitapların eleştiri yazıları

2.2. Değerlendirme Süreci

  • Tüm makalelerin içerik, tema, yayın ilkelerine uygunluk ve bilimsel nitelik bakımdan dergiye uygunluğu editörler tarafından değerlendirilir. Yayın ilkelerine ve makale şablonuna uygun olmayan, imla hataları fazla olan makaleler değerlendirmeye alınmaz.

Makale dergi temasına uygun değilse yazarlara en kısa sürede bilgi verilir. Editörlerin kararına göre makaleler alan editörlerine atanır. Alan editörleri, makalenin alana uygunluğunu, dergi yazım kurallarına uygunluğunu değerlendirir, intihal raporlarını inceler, gerektiğinde tekrar intihal programlarını kullanarak raporlar ve editöre bildirir. Her makale için alan editörü değerlendirme süresi bir haftadır. Ön değerlendirmeyi geçen makaleler alan editörleri tarafından konunun uzmanı olan iki hakeme gönderilir. Hakem makaleyi değerlendirir ve raporlar. Yazarlar makalenin raporlandığına dair bilgilendirir.  Hakem değerlendirme süresi her makale için 21 gündür. Bir olumlu bir olumsuz hakem raporu gelmesi halinde editör ek görüş alabilir. Dergide çift-kör hakemlik sistemi benimsendiğinden hakemlerin ve yazarların hakları saklı tutulur. Tüm süreçlerin kontrolü editör kurulu tarafından yapılır. Hakemlerin birden fazla düzeltme isteme ve düzeltildikten sonra tekrar görme hakkı bulunur. İki hakemden yayımlanabilir raporu alan makale uygun bir sayıda yayımlanmak üzere programa alınır ve yazara bilgi verilir. Yazar(lar) gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra, alan editörleri makaleyi kontrol eder, son halini hazırlar ve yayım sırasına alır. Kabul edilen makalelerin tüm yayın hakları Karatay Sanat ve Tasarım Dergisine aittir. Makaleler başka yerde yayınlanamaz, kopyalanamaz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kâr amacı gütmeyen dergimizde yazarlardan makale gönderim (ASCs) ve makale yayın ücreti (APCs) talep edilmemektedir.

2.3. Açık Erişim Politikası Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi, açık erişim politikası benimsemekte olup, yayımlanan tüm makaleler ücretsiz olarak erişilebilir durumdadır.

2.4. Geri Çekme

Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi geri çekme konusunda Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) tavsiyelerine uyar. Bir makale, çalışmanın yürütülmesi, analizi ve/veya raporlanmasındaki hatalar nedeniyle yayınlanan çalışmanın bütünlüğü önemli ölçüde zarar gördüğünde geri çekilebilir. Yayın veya araştırma etiğinin ihlali de bir çalışmanın geri çekilmesine neden olabilir. Orijinal makale geri çekilmiş olarak işaretlenir, ancak gelecekte başvurmak üzere derginin web sitesinde yine de bulunabilir. Ancak, geri çekilmiş makalelere güvenilemeyeceği için alıntı yapılmamalı ve ileri araştırmalar için kullanılmamalıdır. Geri Çekme bildirimi derginin güncel sayısında da yayımlanır. Şeffaflık adına, orijinal makalede değişiklik yapıldığında, orijinal makale düzeltilir ve orijinal hatayı ayrıntılarıyla açıklayan yayınlanan değişiklik bildirimine çift yönlü olarak bağlanır. Orijinal makaleyi düzeltmek mümkün olmadığında, yayınlanan değişiklik bildirimine çift yönlü bağlantılar içerecektir.

3. İntihal ve Etik Kontrol

  • Yazarların, iThenticate, Turnitin ya da İntihal.net programlarında taranarak alınmış intihal raporlarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Referanslar hariç %15’in üzerinde benzerlik oranı çıkan makaleler değerlendirme aşamasına geçmeden doğrudan reddedilir. Etik kurul onayı gerektiren çalışmalar (örneğin insan veya hayvan denekler üzerinde yapılan araştırmalar), etik kurul onay belgesi sunmalıdır.

 

4. Yayın Hakları

  • Yayımlanan makalelerin telif hakkı dergiye aittir. Yazarlar, makalelerinin başka bir yerde yayımlanmayacağını kabul eder.
  • Yazarlar, makalenin açık erişim olarak yayımlanmasına izin verir ve Creative Commons (CC BY) lisansı kapsamında kullanılmasını kabul eder.

Bu etik ilkeler ve yayın politikası, Karatay Sanat ve Tasarım Dergisi’nin yayın süreçlerinde şeffaflığı, güvenilirliği ve bilimsel bütünlüğü koruma taahhüdünü yansıtmaktadır.